Nieuwjaarsmarathon Flevonice

Nieuwjaarsmarathon Flevonice Biddinghuizen - 28 december 2010.  De eerste dag van het nieuwe jaar is geen rustdag voor de marathonschaatsers. In plaats van uitrusten en oliebollen wacht dan traditioneel alweer de eerste wedstrijd.

De nieuwjaarsmarathon wordt inmiddels voor het tweede achtereenvolgende jaar op 1 januari gehouden op Flevonice.

De feestdagen zijn van oudsher drukke tijden voor de marathonschaatsers. Op tweede Kerstdag was er altijd al de strijd om het Nederlands kampioenschap op kunstijs, en daar is sinds enkele jaren ook nog de nieuwjaarsmarathon bij gekomen. Maar geen rijder die er om maalt. De mannen en vrouwen uit het peloton hechten waarde aan de tradities van het peloton, en dus wordt er met liefde gereden door de stoerste schaatsers van het land.

En die kwalificatie is geenszins overdreven. Want de mannen en vrouwen van het marathonpeloton trotseren met grote regelmaat de elementen. Niet alleen over de landsgrenzen in Oostenrijk of de barre meren van Zweden en Finland, maar zeker ook op Flevonice. Wedstrijden op de vijf kilometer lange ijsbaan in de Flevopolder betekenen steevast afzien voor het peloton. Maar dat is juist wat marathonschaatsen zo boeiend maakt. Daarom rijden zo ook graag in Biddinghuizen.

En reken erop dat ze er allemaal zijn op nieuwjaarsdag. Ook de mannen van het BAM Schaatsteam, die in het najaar nog kleur gaven aan het Nederlands kampioenschap per afstand. Bob de Vries werd daar als nationaal kampioen op de vijf kilometer de opvolger van Sven Kramer, en teamgenoot Bob de Jong veroverde vervolgens zijn vijfde kampioenschap op de tien kilometer. Op die afstand zorgden de mannen zelfs voor een geheel BAM podium, met Bob de Vries op plaats twee en Jorrit Bergsma op plaats drie.

Bergsma was bovendien in 2010 ook de regerend nationaal kampioen op natuurijs, na een heroïsche overwinning op het Zuidlaardermeer, begin februari. Net als Maria Sterk in het vrouwenpeloton. Een titel die zij donderdag 23 december alweer op het spel moesten zetten in het tweede NK op kunstijs van dit jaar, dit keer op de Belterwiede bij Wanneperveen. En als Bergsma en Sterk hun titels niet weten te prolongeren, zijn de opvolgers zeker ook aanwezig op Flevonice.

Net als de Nederlands kampioenen op kunstijs. Want ook die titelstrijd wordt nog afgewerkt voor de nieuwjaarswedstrijd in Biddinghuizen.

Op tweede Kerstdag strijden de marathonschaatsers op de Utrechtse ijsbaan Vechtsebanen om de nationale titels. Arjan Stroetinga en Mariska Huisman zijn daar de titelverdedigers, en zij starten zeker in Biddinghuizen.

Op Flevonice zijn namelijk punten te verdienen voor de nieuwe KPN Marathon Cup, de overkoepelende competitie van het hele seizoen. Maar er wordt op Flevonice ook gestreden voor de Super Prestige, een reeks wedstrijden die alleen de races op de vijf kilometer lange ijsbaan beslaat.

Dat betekent dat de toeschouwers op nieuwjaarsdag weer volop spektakel te wachten staat. Mis het daarom niet, en kom op 1 januari naar Flevonice om alle bikkels van het natuurijs van dichtbij aan het werk te zien!

Programma 1 januari: 12.00 Dames Top Divisie 50 kilometer; 13.30 Heren Top Divisie 75 kilometer.

Eerstvolgende wedstrijden KPN Marathon Cup:
5 januari Flevonice
8 januari Amsterdam
12 januari Flevonice

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2022, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat