Stem op de mooiste plek van Flevoland

Stem op de mooiste plek van Flevoland Biddinghuizen - 16 september 2011.  In de maand augustus heeft omroep Flevoland een serie van 25 korte filmpjes uitgezonden met de mooiste plekken in onze provincie. Er staan vele mooie plekjes tussen van bekende plekken zoals het aangezicht van Urk en Oostvaardersplassen.

De bijdrage van Erwin van de Kolk aan deze actie is het uitzicht van het dakterras van het informatiecentrum en restaurant op de Dijk 10 (vlakbij de brug naar Elburg).

Vanaf deze plek heb je bijna 360 graden uitzicht over kilometers van prachtige polderlandschap. Draai je om en je kan even zover kijken over de natuur en recreatie van het Veluwemeer. Pas geleden kon je vanaf deze plek de oude bruine vloot uit de tijd van de Zuiderzee bekijken tijdens de Botterdagen van Elburg. Dit is maar 1 voorbeeld uit een groot scala van activiteiten die op steenworp afstand liggen van deze prachtige plek in Flevoland.

Ik kan iedereen aanraden om eens langs te gaan bij het informatiecentrum of gewoon eens een een kopje thee of koffie te drinken bij het restaurant. In het informatiecentrum kunnen ook polderpioniers van het eerste uur nog iets nieuws leren over de polder. Als vrijwilliger op het informatiecentrum vraag ik vaak aan Drontenaren of ze weten waarom er een bocht ligt in de weg naar Elburg. Ik moet degene nog tegenkomen die het goede antwoord. Vraag het maar eens na bij één van de vele collega’s uit Dronten die hier werken. Van mij zul je het antwoord alleen horen als je me tegenkomt als vrijwilliger bij het informatiecentrum.

De prachtige vergezichten en nabijheid van een overdaad aan natuur en recreatie zijn niet uniek in onze provincie. Wat de doorslag geeft voor het dakterras van het informatiecentrum is dat het oude en nieuwe land hier in elkaar overloopt. De enige plek die erbij in de buurt komt is het oude Schokland. Toch is het gebied rond het informatiecentrum veel rijker aan geschiedenis, en met veel meer natuur en recreatie in de directe omgeving.

Over de natuur en recreatie valt veel te vertellen, maar het is beter dat jullie er zelf eens van gaan genieten. Over de rijke geschiedenis is nog veel onbekend en verdient een korte toelichting. Net als Schokland zijn er onder het kustwater van Elburg veel vondsten gedaan uit de Oertijd. De Stobbeweg is vernoemd naar een uitgestrekt gebied met versteende boomstronken uit de Midden Steentijd. Tot in de middeleeuwen lag hier het kasteel Nijebeek in de buurt. Dit was het hoofdkasteel en verblijfplaats van de plaatselijke roofridderfamilie. Tijdens een broederstrijd is hier de graaf van Gelre nog eens opgesloten. Het verhaal gaat dat het niet nodig was geweest om hem achter gesloten deuren te houden. Hij was gedurende zijn verblijf zo dik geworden dat hij niet meer door de deur heen paste. De Geldersche Volksalmanak beschrijft op prachtige wijze hoe een stormvloed het kasteel heeft verwoest.

Eenzelfde lot was voor de oude Ludgeruskerk uit de 8ste eeuw, en niet toevallig zijn er nu meerdere kerken in Flevoland met dezelfde naam. Tot slot heeft dit gebied ook prachtige verhalen en beelden uit de tijd van de drooglegging. Naast de gebruikelijke scheepswrakken en vliegtuigen uit WO2 is er ook nog een oude T-ford boven water gekomen.
Kortom: er is van alles te zien, doen en te ontdekken in het gebied rond het informatiecentrum. De informatie over activiteiten, geschiedenis en natuur is in het informatiecentrum verkrijgbaar.
Breng ook je stem uit via de website van Omroep Flevoland.


Alvast bedankt! (vergeet niet om je stem via je mail te bevestigen)

Erwin van de Kolk


Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2022, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat