Lesje in G-krachten

Biddinghuizen - 11 juli 2001.  Hoe werkt de achtbaan? Wat doet de zwaartekracht? Vanwege de toeloop van duizenden scholieren begon pretpark Six Flags bij Biddinghuizen dit voorjaar aan een educatief programma over de natuurkundige werking van zijn attracties.

Aan het eind van het schooljaar zijn het dé weken van de schoolreisjes. Duizenden basisscholen trekken er met bussen vol leerlingen op uit. Attractieparken als 'Het land van Ooit', 'De Efteling' en 'Ponypark Slagharen' zijn nog steeds de populairste bestemmingen, zegt Brian Berghuis van het Nationaal Schoolreismagazine. Hij doet jaarlijks onderzoek onder zo'n tweeduizend scholen naar schoolreisjes en brengt een schoolblad met suggesties en adviezen uit. Zo'n 80 procent van de scholen blijft nogal traditioneel, aldus Berghuis. Zo stond vorig jaar het Dolfinarium in Harderwijk met stip op één.

Kentering
Maar sinds een paar jaar is een kentering waarneembaar. "Steeds meer scholen kiezen voor educatie in combinatie met plezier. 's Morgens bezoeken ze een interessant bedrijf of een museum en 's middags gaan ze zich anders vermaken." Het Rijksmuseum voor Oudheden en het Ecodrome, waar de beruchtste roofvissen ter wereld zijn te bewonderen, zijn in trek.
En de pretparken spelen op de nieuwe trend in door zelf een opvoedkundig programma op te stellen. Niet alleen Six Flags ging educatief, pretpark Duinrell in Wassenaar bracht een driedimensionale show over Rembrandt.

Toegangsprijzen spelen een rol
Het schoolreisje krijgt ook een wat eigenzinniger karakter. Scholen stellen hun eigen programma samen. De hoge toegangsprijzen van pretparken spelen ook een rol. Zo worden spelletjesdagen op touw gezet en maken leerkrachten en ouders fietstochten met de kinderen. Of ze gaan kanoën of bezoeken ze grotten. "Mara het pretpark blijft," aldus Berghuis.

Natuurkundeles
In Six Flags krijgen de kinderen een brochure waarmee ze het park opgaan. Met natuurlijk wat uitleg over de deelnemende attractieparken (Six Flags werkt samen met een aantal parken). De kinderen krijgen vragen op het gebied van bijvoorbeeld tijd, snelheid en versnelling, met daarbij de nodige natuurkundige definties. Maar ook massa, krachten en natuurlijk zwaartekraqcht krijgen de aandacht. En het allerleukste is natuurlijk dat je 'natuurkundeles' aan den lijve kunt ondervinden. Vooral de G-krachten zijn het leukst, onder meer in de rollercoaster, achtbanen, Superman the Ride en de Spaceshot.

Six Flags wil niet zeggen hoeveel scholen en kinderen ze sinds begin dit jaar voor een aanschouwelijk lesje natuurkunde over de vloer krijgt. Maar volgens een woordvoerder groeit die groep wel degelijk.

Bron: Dagblad Flevoland, 11 juli 2001

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
© Copyright 2022, de Flevoboulevard. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Sybit | Software op Maat